De voor- en nadelen van een thuisblijfmoeder en een werkende moeder

December 18, 2018 | | Post a Comment

Als je zwanger bent van je eerste kindje dan komt er heel wat op je af. Je moet veel spullen voor de aankomende baby aanschaffen, maar je moet ook andere beslissingen nemen. Blijf ik het aantal dagen werken wat ik nu werk of ga ik minder werken? Of ga ik helemaal stoppen met werken? En waar breng ik mijn kindje naartoe op de dagen dat ik werk? Opa en oma, het kinderdagverblijf of een gastouderopvang? En niet alleen de mama moet daarin keuzes maken, ook de papa van het kindje kan ervoor kiezen om minder te gaan werken en thuis bij het kindje te zijn. We zetten voor- en nadelen voor je op een rij om die keuze wellicht wat makkelijker te maken. 

Voordelen van een thuisblijfmoeder 

Je bent altijd bij je kindje en maakt alle mijlpijlen zelf mee. Je brengt dan ook heel veel tijd door met je kind en kunt heel veel leuke dingen samen doen. Als je kind ziek is dan ben jij er voor je kind, je hoeft niets te regelen op je werk of andere opvang te regelen. Je kunt je kind zelf op school brengen en ook weer van school halen. Het hoeft niet naar het kinderdagverblijf, de BSO of een andere opvang en dat bespaart je een hoop kosten. Je kunt altijd met je kind naar zwemles, de huisarts, naar het ziekenhuis, de tandarts, het consultatiebureau en al die andere afspraken die je voor je kindje hebt.   

Nadelen van een thuisblijfmoeder 

Nee, het is niet alleen rozengeur en maneschijn als thuisblijfmoeder. Moeders stellen vaak heel hoge eisen wat betreft het huishouden. Je hebt er toch immers alle tijd voor? Je kunt het gevoel krijgen dat je er niet meer bij hoort en dat je niets te betekenen hebt voor de samenleving. Wie ben je zelf nog als je fulltime mama bent? Je kunt het gevoel krijgen alleen maar mama te zijn en je eigen ik te verliezen. En je hebt zelf geen inkomen en bent alleen afhankelijk van het inkomen van je partner. Je hebt de kans om jezelf op te sluiten in je eigen huis en weinig andere mensen meer te ontmoeten.  

Voordelen werkende moeder 

En zo komen we bij de voordelen van een werkende moeder. Je hebt weer contact met volwassenen. Even eens een praatje maken op gelijk niveau en over andere dingen praten dan alleen over kinderen. Je kunt op je werk even uit die moederrol stappen en echt weer jezelf zijn. Je werk biedt je ook uitdagingen en je kunt jezelf ontwikkelen. En jij hebt ook een eigen inkomen en financieel minder afhankelijk van anderen. Bovendien kan de kinderopvang ook goed zijn voor de ontwikkeling van je kind en kan het daar met andere kinderen spelen.  

Nadelen werkende moeder 

Een werkende moeder heeft zo ook zijn nadelen. Als je werkt kun je het gevoel krijgen dat je veel mist van je kind. Je zult zien dat die eerste stapjes net op het kinderdagverblijf worden gemaakt. De kinderopvang brengt heel wat kosten met zich mee en weegt dat op tegen het salaris wat daar tegenover staat. Veel moeder hebben last van een soort schuldgevoel omdat ze het idee hebben er niet voor hun kindje te zijn. Daarbij wordt er aan alle kanten dingen van je gevraagd en geĆ«ist, niet alleen thuis, maar ook op je werk, en dat kan je soms teveel worden. Je moet veel schakelen tussen thuis en je werk. En als je kind ziek is moet je je in allerlei bochten wringen om oppas voor je kind te regelen of vervanging op je werk.  

Zet alle voor- en nadelen eens voor jou op een rijtje. Welke voordelen en nadelen spelen voor jouw een grote rol en welke zijn voor jou van ondergeschikt belang? Dat is voor elke ouder weer anders. Door al deze punten voor jezelf eens op een rij te zetten, kun jij een goede beslissing maken. En doe vooral wij jullie je goed bij voelen. Want to say something? Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *