8 Tips om als werkende moeder het gezinsleven te organiseren

December 19, 2018 | | Post a Comment

Met de telefoon aan je oor sta je met een pollepel in de pan te roeren. Aan je been jengelt een peuter die graag wilt dat jij een boekje voorleest. Pling, dan komt er ook nog een mail binnen van je werkgever die vraagt of je nu nog even iets belangrijks kunt regelen. Als moeder moet je die veelzijdige duizendpoot zijn. Moeders kunnen veel en zijn van alle markten thuis, maar er zijn grenzen. Een goede organisatie en een strakke planning is van belang. In dit artikel geven we je 8 tips hoe je de ballen hoog kunt houden, niet alleen thuis, maar ook op je werk. 

Perfect bestaat niet 

Laat het los! Niemand is perfect, en jij ook niet! Je hoeft niet alle verantwoordelijkheden naar je toe te trekken. Schuldgevoelens en ontevredenheid nemen juist toe als je onrealistische doelen stelt. Bij elke gezin is het tussen 17:00 en 19:00 uur immers spitsuur. Bij je buren lijkt het gras dan misschien wel groener te zijn, maar ook daar zitten ze regelmatig met hun handen in het haar. Wat maakt het uit dat de woonkamer even een bende is? Wat geeft het als je niet direct tijd hebt om die kruimels onder de tafel op te zuigen? Laat het gevoel van perfect te moeten zijn los en het geeft je een gevoel van rust en ruimte. We zijn toch immers allemaal die ‘supermama’! 

En opruimen? Dat komt wel als je kinderen op bed liggen.  

Plannen 

Plannen, plannen, plannen. Zo krijg je alles onder controle en maak je efficiënt gebruik van je tijd. En dan heb je vast ook nog wel een momentje over om even aan jezelf te denken en zelf iets te gaan doen wat jij leuk vindt. Maak gebruik van een familyplanner waar alle afspraken van je hele gezin in gezet worden. En denk altijd één stap vooruit. Als je weet dat je laat thuiskomt, zet dan een dag van tevoren een ovenschotel in de koelkast. Maak een weekmenu en haal in één keer al je boodschappen. Plannen vooruit denken voorkomt heel wat stress. 

Een vaste routine 

Een vaste routine helpt echt. Niet alleen voor jou, maar ook je kinderen weten precies waar ze aan toe zijn en zullen beter meewerken. Houd je aan een vaste volgorde. En om nog meer tijd te winnen in de ochtend kun je alvast de avond daarvoor wat dingen klaarzetten. Zet de ontbijtspullen alvast op tafel, leg het gymtasje van je dochter bij haar jas en leg alvast de kleding klaar die jij en je kinderen zullen aantrekken.  

Huishouden 

Het huishouden, je ontkomt er niet aan maar je kunt wel leukere dingen bedenken. Een schoon huis creëert een gezonde leefomgeving. Creëer hierin ook een dagelijkse of een wekelijkse routine. Laat je huishouden niet versloffen, dan ben je alleen maar meer tijd kwijt om alles schoon te maken. Bijhouden is het sleutelwoord voor een opgeruimd en schoon huis. En nee, als moeder hoef je niet ook al deze verantwoordelijkheden op je te nemen. Maak een eerlijke taakverdeling met je partner en laat je kinderen verantwoordelijk worden voor hun eigen spullen. Of kijk eens of er niet wat spaargeld overblijft voor een hulp in de huishouding?  

Accepteer hulp 

Sla aangeboden hulp nooit af! Je kunt toch immers niet alles zelf? Als je buurvrouw aanbiedt om eens op de kinderen te passen, of als je moeder de was wil wegwerken, accepteer het dan. Dat is toch alleen maar fijn? Mensen vinden het vaak leuk om te helpen. En nee, je hoeft niet direct iets terug te doen. Maar biedt het aan zodra je buurvrouw of je moeder eens wat hulp nodig heeft.  

Marktplaats 

Een opgeruimd huis geeft rust en ruimte. Maak ook hier een vaste routine van. Leer je kinderen om speelgoed direct op te ruimen als ze wat anders willen kiezen. Ruim zelf ook alles gelijk op wat je niet meer nodig hebt. Geef alles een vaste plek in huis zodat je niet lang hoeft te zoeken. Bovendien maakt een opgeruimd huis veel makkelijker en sneller schoon.  

En heb je spullen in huis die je niet meer gebruikt? Zet het op Marktplaats of breng het naar de kringloop. 

Stel grenzen 

Niemand kan alles en jij ook niet. Je wilt iedereen tevreden houden, je werkgever, je collega’s, je partner, je kinderen, familie en vriendinnen. Dat kan echt niet. Geef op tijd je grenzen aan. Blijf een keer thuis van een feestje als je een beroerde nacht hebt gehad. Zeg tegen je collega dat je die taak er even niet bij kunt hebben. En leg je werkgever uit je dat echt niet alle werkzaamheden meer kunt uitvoeren dan toen je nog fulltime werkte.  

Zorg goed voor jezelf 

Het allerbelangrijkste is om goed voor je zelf te zorgen. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun jij niet goed voor je gezin zorgen. Spreek regelmatig wat af met vriendinnen, ga een avondje sporten of ontspan je met een warme kop thee en een boek op de bank. Doe wat jij fijn vindt! En regel eens in de zoveel tijd eens een oppas om er samen met je partner op uit te gaan. Jij wordt daar echt geen mindere moeder van! Alleen maar een betere…. 

Wat is jouw ultieme tip om de ballen hoog te houden?



Want to say something? Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *